Menu Sluiten
Search
0.0 Bier

Een goed glas

0.0 Bier

Een goed glas

Bier drink je uit een glas. Rick Kempen legt uit in welk glas een bier zich het gelukkigst voelt.

WAT HET IDEALE BIERGLAS IS, BEPAAL JE ZELF

HEEFT ELK BIER ZIJN EIGEN GLAS NODIG?

‘Dat mag iedereen die bier drinkt helemaal zelf weten. Zoek en vind je eigen favoriete bierglas en drink hier het bier uit.’

IS DE VORM DAN NIET VAN INVLOED OP DE SMAAK?

‘Zeker wel. Er is natuurlijk verschil tussen het drinken en het genieten van bier. Om dat laatste optimaal te ervaren zijn er naar mijn inzicht maar drie typen glazen die hiervoor in aanmerking komen. Andere, soms exorbitante bierglasvormen komen de smaak gewoon niet ten goede. Denk aan de bierlaars of het hoornglas.’

WAT IS DAN WEL HET IDEALE BIERGLAS?

‘Het ideale bierglas bestaat niet. Al is er voor mij inmiddels wel één model dat ik bijna altijd gebruik, het TEKU-glas (zie illustratie hierboven). Uitgevonden door een Italiaanse brouwer en inmid- dels door honderden brouwerijen en biercafés omarmd. Het heeft een ronde onderkant, zodat het bier bij het inschenken alle ruimte heeft. Naar boven loopt het taps toe. Zo blijven
de aroma’s behouden onder de schuimkraag. Vergelijk dit maar eens met een trappistenbokaal waar de geuren veel sneller vervliegen.
Ook mooi is het ISO-glas, een soort gedrongen sherryglas. Voor “profes- sioneel proeven” is het AnDer 1.0 glas ideaal van vorm. Elke geurdeur die bij andere glazen gesloten blijft opent zich met een AnDer. Met deze drie glazen ben je klaar voor elk bier.’

OOK VOOR PILS?

‘De meeste mensen hebben thuis wel een vaasje in de kast staan. Of anders een fluitje of dat ene glas dat zo makkelijk stapelt. Ik zou zeggen, als je je pils het liefst ijskoud en in ijltempo drinkt, kies dan voor het fluitje. Overigens, als je het liefst bier uit de fles drinkt, onder het motto “de fabrikant heeft er al glas omheen gedaan”, of uit blik: niemand houdt je tegen. Maar je mist wel smaaknuances. De aroma’s in het bier zullen de neus nooit bereiken. En je mist het visuele aspect. Een onmiskenbaar onderdeel om van bier te genieten.’

EN HET GLAS ALTIJD EERST SPOELEN?

‘In het café gebeurt dat inderdaad. Om het glas schoon én koud te maken voordat het volgetapt wordt. Voor thuis zou ik zeggen, het moet bierschoon zijn: vet- en stofvrij. En altijd een beetje schuin houden bij het inschenken.’

Rick Kempen is bierambassadeur, biersommelier, bierspecialist, bierauteur, bierfreak. Rick is bier, een nog betere omschrijving.