Wat krijg je als drie wijze brouwers uit het oosten een alcoholvrij bierfeestje bouwen? Een modern, bont Pinkpop- meets-Oktoberfest. Zóiets dus. Welkom op A Campingflight To 0.0 Paradise.
EEN BEWUSTERE TOEKOMST: ALCOHOLVRIJE BIERFEESTEN, WAAROM NIET?
Een paar must-knows voor iedereen die nog nooit een Oktoberfest heeft bezocht: weet dat het van oorsprong Münchener volksfeest niet in oktober
maar in september wordt gevierd. Om precies te zijn wordt het startschot ervoor om twaalf uur ’s middags op de eerste zaterdag na 15 september gegeven.
De feestperiode eindigt op de eerste zondag van oktober – dat dan weer wel. Intussen zijn de oktoberfeesten al lang niet meer alleen een Münchener aangelegenheid – waar jaarlijks vijf miljoen bezoekers pullen torsen en schlagers zingen. Overal ter wereld worden ze gevierd. Ook bij ons, in Sittard bijvoorbeeld; behorend tot de top-10 van grootste oktoberfeesten ter wereld. Wij vonden dat het 212 jaar na het eerste Oktoberfest ter ere van de bruiloft van kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen tijd werd voor een kleurrijke update. En zie hier: ‘organisatoren’ Benediktiner, Warsteiner en Grolsch verwelkomen je op het eerste 0.0 bier-ontmoet-pop-ontmoet- cultuur-ontmoet-mode-oktoberfestival. Welkom. Ga maar los. Het mag met deze 0.0’s (en morgen gezond weer op).
Tanz und Muzik. Geen Oktoberfest kan zonder. Bier kan wél zonder (procenten in dit geval).
In een adembenemend mooi landschap in de Duitse Alpen ligt het klooster Ettal. In de kelder van deze Benediktijnse adbij werd zo’n vier eeuwen geleden voor het eerst bier gebrouwen. Omdat in Nederland met name Belgische abdijen als Leffe, Grimbergen en Westmalle bekendheid genieten, wordt wel eens over het hoofd gezien dat ook onze oosterburen een rijke geschiedenis hebben van kloosters waar bier wordt gebrouwen. Het originele Benediktiner Weissbier kun je dus met recht een echt abdijbier noemen. Na lang zelf de roerstok te hebben bediend, werd op enig moment het brouwen van de bieren uitbesteed aan een ‘wereldlijke’ brouwer.
En ook dat is een belangrijk kenmerk van wat in België een ‘Erkend Abdijbier’ heet.
De familiebrouwer Licher maakt vier bieren die onder dit merk op de markt worden gebracht. En daaronder sinds enige tijd ook dit alcoholvrije Weissbier. Uitgeschonken in het originele hoge halveliter glas is deze variant bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. In de geur ontmoet je fruitige aroma’s, en in de smaak de voor Weissbier kenmerkende banaan- en kruid-nagel-touches. Dat het origineel zo goed benaderd wordt, is vooral te danken aan de gebruikte gist. Deze mag zijn werk doen totdat er alcohol ontstaat. Maar tot het zover is heeft het al veel van de kenmerkende smaakelementen afgestaan aan het bier. Volgens de brouwerij bevat het bier 30 procent minder calorieën dan de grote broer. Een eigenschap die het deelt met meer alcoholvrije bieren. Een extra reden misschien om vaker voor alcoholarm te kiezen.
WARSTEINER SCHENKT BIJNA 270 JAAR BROUWERVARING IN JE GLAS
‘Net zoveel alcohol als Duitsers humor hebben.’ Met een ferme knipoog naar een hardnekkig vooroordeel over de gemiddelde Duitser lanceerde Warsteiner de alcoholvrije versie van het bekende pils op de Nederlandse markt. Net als de collega’s van Grolsch beschikt ook deze Duitse brouwer in het Amsberger Woud (in de buurt van het bij veel Nederlanders bekende skigebied Winterberg) over een moderne proefbrouwerij, de Brau Akademie. Hier is door zogenaamde beer engineers lang gesleuteld aan het optimaliseren van de smaak van een alcoholvrije versie van het bekende Warsteiner pils. Eén voordeel hadden de brouwers hierbij wel, het origineel is van huis al wat steviger gehopt dan veel andere pilseners.
En juist dit zorgt ervoor dat ook de Bob-versie zeker in de geur amper van ‘echt’ is te onderscheiden. En natuurlijk is ook dit pils gebrouwen volgens het aloude Reinheitsgebot. De uit 1487 daterende warenwet bepaalde toen dat Beierse brouwers vanaf dat moment hun bier louter mochten maken met vier ingrediënten: gist, hop, mout en water. Toevoegingen als kruiden waren taboe. Later vielen ook andere Duitse brouwers onder dit gebod. Of dat te proeven is in Warsteiner Alkoholfrei? Wij denken van wel. Zeker als je het uitschenkt in het ken- merkende Tulp-glas dat speciaal werd ontwikkeld om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen. En om het echt ‘af’ te maken schuif je een druppelvanger om het voetje. Dit alcoholvrije pils is niet het enige bier in eigen huis zonder alcohol. Ook van het nóg iets meer gehopte Warsteiner Herb is een 0.0 versie verkrijgbaar.
Speciaal voor oktober- feesten ontwierp Warsteiner een extra grote versie van het karakteristieke Tulp-glas waaruit je het Duitse premium pilsener hoort te drinken (liever dan uit een grote pul).
Kijk je meesterbrouwer Marc Janssen diep in zijn hart dan brouwt hij natuurlijk het liefste bier mét alcohol. Maar vraag je hem om een alcoholvrije versie te maken van een al bestaand bier dan zal hij dat absoluut beschouwen als een uitdaging die moet worden aange- gaan. En dat was het geval toen hij het verzoek kreeg om een 0.0 versie te maken van de Grolsch Weizen. Het bier dat hij ooit nog samen met zijn vader ontwikkelde. Het was destijds het eerste bier uit de Grolsch Proefbrouwerij waar hij leiding aan geeft. Het werd gemaakt om het bezoek van een groep Duitse collega’s op te luisteren, die destijds de gloednieuwe Grolsch brouwerij kwamen bekijken. De Hollandse versie van deze oer-Duitse bierspecialiteit verraste de gasten dermate dat ze maar amper konden geloven dat het uit een Nederlandse brouwketel afkomstig was.
Waarna Grolsch Weizen ook in eigen land uitgroeide tot een geliefd en trendsettend bier. Janssen over de 0.0 versie: ‘De tech- niek om alcoholvrij bier te brouwen is de laatste tien jaar enorm verbeterd. Alcohol zorgt voor mondgevoel. Dat is nu eenmaal zo. En dat kun je missen als je deze Weizen 0.0% drinkt. Maar ik heb scherp naar het originele recept gekeken en ben er naar mijn mening in geslaagd om het origineel goed te benaderen. We laten de gist zo lang mogelijk zijn werk doen, door het continu rond te pompen in het bier. Zodra er alcohol wordt gevormd stoppen we dat proces en verwijderen de gist.’ Volgens. de meesterbrouwer wordt de twee jaar geleden geïntroduceerde Grolsch Herfstbok 0.0 op dezelfde manier gemaakt. ‘Het is een mooi, alcoholvrij herfstbier geworden. We krijgen er veel positieve reacties op.’
‘Het is een mooi, alcoholvrij herfstbier geworden. We krijgen er veel positieve reacties op.’
FOTOGRAFIE SHARON KREISCHER // PRODUCTIE & STYLING IRMA VEELO // HAAR & MAKE-UP ANKE TER HEIDE // TEKST SANDER VAN WERKHOVEN // HAAR & MAKE-UP ASSISTENTIE SAAR & TANISHA // MET DANK AAN LEDERHOSENLAND SITTARD & ROERMOND (HENDRIKS MODE), LEDERHOSENLAND.COM, KLEIN OEVER, BALKBRUG (LOCATIE)