Menu Sluiten
Search
0.0 Bier

Bier in zomer stijl

0.0 Bier

Bier in zomer stijl

In vrijwel elke bierstijl vind je anno 2023 alcoholvrije varianten, van IPA tot fruitbier, van Weizen tot stout. We helpen je je favoriete (nieuwe) bierstijl te ontdekken en highlighten de toppers per categorie. Zodat je deze zomer beslagen ten ijs, nee, zon, zand en zee komt.

VERRASSENDE EN VERFRISSENDE ZOMER- BIEREN, DAT ZIJN BAVARIA 0.0% FRUITY ROSÉ EN BAVARIA 0.0% GINGER LIME

1. Wat is fruitbier?

Fruitbier, is dat hetzelfde als kriek? Nee! Kriek (gebrouwen met verse kersen) is wel fruitbier, maar niet alle fruitbier is kriek. Fruitbier is meestal witbier gearomatiseerd met fruitextract of -siroop. Gaat het om traditionele fruitbieren, dan wordt aan het eind van het brouwproces vers fruit (zoals frambozen, appels, perziken of kersen) toegevoegd. Daarna vergisten de vruchten en geven ze hun fruitige, frisse, iets zure en enigszins zoete smaak af. Gearomatiseerde fruitbieren doen niet onder voor traditionele fruitbieren. Ze zijn ‘gewoon’ anders gemaakt en hoogstens minder complex te noemen. Door het zoete karakter van deze bieren zijn de alcoholvrije versies bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden.

Bavaria 0.0% Fruity rosé

Bavaria 0.0% fruity rose is een fris alcoholvrij rose bier gebrouwen volgens een uniek recept. De combinatie van frambozen, kersen en bosbessen maakt het een fruitig, fris alcoholvrij bier met een lichtzoete en fruitige afdronk.

Bestel via ah.nl

2. Wat zegt de brouwer?

‘Wij zetten bij onze innovaties in op fruitbieren, daar zien we een grote toekomst voor’, zegt Emiel Hendrikx. ‘Onze Fruity Rosé voeren we al heel wat jaren. Recent hebben we de hoeveelheid suiker erin flink verminderd, vanuit de markt is daar duidelijk vraag naar. Onze Ginger Lime brouwden we al langer voor het buiten- land. We hebben ’m nu ook op de Nederlandse markt gebracht. De smaak gember wordt steeds populair- der. Het is een niet te zoet, verfrissend bier met een twist die mensen aanspreekt.’

3. waarbij drink je de bieren?

Bij frisse zomer- salades en romige toetjes met fruit.

HOERA, SUCCESBIER JOPEN NONNETJE HEEFT NU EEN ZUSJE: HAZY NONNETJE

1. Wat is Hazy IPA?

Voor IPA wordt flink wat extra hop gebruikt. Dat maakt het bier bitterder en uitgesprokener van smaak dan bijvoorbeeld pils. IPA kreeg er de laatste jaren veel varianten bij, waarvan de New England IPA (NEIPA) een grote hit is. NEIPA is mild bitter en vooral fris en zomers, waardoor de stijl tevens juicy IPA wordt genoemd. Of ook wel hazy IPA, want NEIPA’s zijn troebel en mistig. Achter dat rookgordijn zit verrassend veel smaak. De extra hop maakt alcoholarme IPA’s vaak rijk en zeer fruitig (soms bloemig) van smaak.

Jopen Hazy nonnetje juicy ipa

Jopen hazy nonnetje is een alcoholarm IPA met een alc van 0.5%. Het is een zogenaamde hazy IPA, die zich kenmerkt door fruitige en tropische smaken en is extra verfrissend.

Bestel via ah.nl

2. Wat zegt de brouwer?

Jopen maakt vier alcoholarme bieren: NONnetje, de gingerversie hiervan, een witbier en nu dus ook Hazy NONnetje. Volgens directeur Michel Ordeman wordt het bier eerst op de normale manier gebrouwen. Daarna wordt de alcohol grotendeels aan het bier onttrokken. Dat gebeurt via een filtersysteem dat Jopen zelf en met een technisch bedrijf in Duitsland ontwikkeld heeft. Nog geen half procentje (0,3%) mag erin achterblijven. ‘Door dat beetje alcohol komt de smaak dicht bij het origineel. Het bier behoudt body’, zegt Ordeman.

3. Maak een bier cocktail!

Hazy IPA’s lenen zich goed voor juicy biermocktails. Meng eens 1 el AH Biologisch Vlierbloesem Siroop, 40 ml Gordon’s Gin 0.0, 50 ml AH Grapefruitdrank en 100 ml Jopen Hazy NONnetje in een (IPA-)glas met 1 of 2 ijsblokjes. Garneer met 1 schijfje limoen.

LA TRAPPE NILLIS 0.0% IS HET EERSTE ALCOHOLVRIJE TRAPPISTENBIER

1. Wat is trappistenbier?

Vooropgesteld: trappistenbier is geen bierstijl. Het is een verzamelnaam voor bieren die binnen de muren van een klooster worden gebrouwen onder het toeziend oog van monniken. Trappistenbier is abdijbier, maar abdijbier is niet altijd trappisten- bier. Dat zit zo: de meeste abdij- bieren worden door ‘gewone’ brouwerijen gemaakt, ook al zijn ze – stevig of losjes – gelieerd aan een klooster. Maar binnen de omheining van de prachtige Abdij
Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot wordt wél heus trappistenbier gemaakt; kwaliteitsbier dat we kennen als La Trappe. Dus draagt La Trappe het ATP- logo (Authentic Trappist Product), waarvan maar tien kloosterbrouwerijen gebruik mogen maken. Kloosterbrouwerijen zijn vrij stijlvast. Verwacht van monniken traditionele brouwsels zoals blond, tripel en van oudsher robuuste en donkere bieren; dubbel onder meer. Verrassend dus dat La Trappe als eerste trappist met een alcoholvrij bier komt, ook al is dat een vertrouwd donker bier. De Nillis 0.0%, waarin je karamel en moutigheid proeft, werd vorig jaar al bewierookt tijdens de Dutch Beer Challenge; het won goud in de categorie alcoholvrij.

La Trappe Nillis

Het eerste alcoholvrije trappistenbier in de wereld. Donker, amberkleurig trappistenbier met een gebroken witte schuimkraag. Fruitig en moutig met een aangename bitterheid en een karamelzoete afdronk.

Bestel via ah.nl

2. Wat zegt de abt?

La Trappe Nillis 0.0% is een rijk, ietwat zoet en licht fruitig bier. Zeker uitgeschonken in de bekende La Trappe bokaal is dit amber-karamel-bruin bier een lust voor het oog. Maar nog meer voor de smaakpapillen. ‘Het is ook een populair bier bij de inwoners van de abdij’, laat Broeder Isaac weten.

3. Die geweldige naam…

Nillis is afgeleid van Nihil, de Latijnse naam voor de Nijl. De rivier stroomt onder meer door Oeganda, waar Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven een broederklooster heeft gesticht.

BIER MET EEN BITE

Nein! Dit is geen pils maar een classic shandy

Een klassieke shandy is een mix van gelijke delen ginger ale of gemberbier en pils (Warsteiner Alkoholfrei graag). De modern-klassieke shandy is een mix van gelijke delen citroenlimonade en pils – een Radler dus eigenlijk. Welke je ook kiest: garneer met een schijfje citroen. Een citroentje bij
je pils, dat is natuurlijk een ‘nein’.

Warsteiner Alkoholfrei 33 cl

Dit alcoholarme bier van Warsteiner heeft een authentieke pilsenersmaak en een unieke isotonische werking.

Bestel via ah.nl

2. Wat zegt de kenner?

In Nederland is de Duitse familiebrouwer Warsteiner vooral bekend als de maker van ‘de koningin onder de bieren’. Zij is er ook in een premium alcoholarme variant, Warsteiner Alkoholfrei. Haar iets bitterdere broertje is de Warsteiner Herb Alkoholfrei.

 

HERB? WAT BETEKENT DAT?
‘In het Duits betekent het bitter en dat is precies wat Warsteiner Herb is, een dubbelgehopt pils. Bitter, kruidig en krachtig’, zegt Thomas Wijns.

 

VOOR WIE IS WARSTEINER HERB ALKOHOLFREI BEDOELD?
Wijns: ‘Met de gewone Warsteiner Alkoholfrei bedienen we de pilsdrinker die zin heeft in een glas lekker bier, maar even geen alcohol wil. Warsteiner Herb Alkoholfrei is er ook voor hen, maar misschien nog meer voor liefhebbers van speciaalbier.’

 

HOE WORDT DE ALCOHOL UIT HET BIER GEHAALD?
‘Met een procedé dat Warsteiner zelf heeft ontwikkeld. Simpel gezegd wordt er atmosferische druk toegepast om de alcohol eruit te halen. Zou je het bier koken om dat te doen, dan verlies je veel smaak. Wij kunnen al op 46,5 graden Celsius de alcohol eruit halen. Zo blijft de smaakkracht optimaal behouden.’

DRINK JE DIT BIER UIT EEN ANDER GLAS?

‘Nee, we adviseren altijd het eigen Warsteiner glas. Voor de beste smaak schenk je de fles in drie etappes in. Je neemt een schoon glas en houdt dit in een hoek van 45 graden. Net als het flesje. Dat schenk je uit tot de helft van het glas gevuld is met bier en de andere helft met schuim. Even laten staan en dan het resterende bier uit het flesje inschenken. Zo doorbreek je de schuimkraag en ontsnapt er wat koolzuur. Dat geeft een aangenamer mondgevoel. Dan schenk je het laatste restje uit. Zo krijg je het kenmerkende bolletje op je glas Warsteiner.’

 

EN VANWAAR DE DRUPPELVANGER?
‘Het staat mooi, maar heeft ook een functie. Het voorkomt dat er druppels spoelwater of bier op je kleren komen. En wat je in cafés wel ziet: daar wordt de blanco kant omhoog gedaan als het een alcoholvrije Warsteiner is. Zo grijpt de Bob nooit mis.’

3. Wat is ‘speciaalpils’?

Pils is het meest gedronken biertype ter wereld. Het was ook het eerste biertype waarvan alcoholvrije versies op de markt kwamen. De term speciaalpilsener – geen bierstijl maar een duiding – wordt gebruikt bij pilseners die zich onderscheiden van de massa door bijvoorbeeld een meer hoppig karakter, zoals Warsteiner Herb, of een iets hoger alcoholpercentage.

PERFECTE MATCH MET ZON, BLAUWE LUCHTEN EN (FIETS) VRIENDEN

1. Wat is radler?

De naam zegt het al: Radler is Duits voor fietser. En daar ligt volgens de historie ook de oorsprong van dit biertype. Een Duitse kastelein werd ooit verrast door een grote groep fietsers op zijn terras. Voor al die mannen had hij niet genoeg bier in huis, dus besloot hij pils met citroenlimonade aan te lengen. De lichte en frisse drank viel zo in de smaak dat het een blijvertje werd.

Grolsch radler 0.0%

Echt gebrouwen, echt vruchtensap, echt fris! Dat is Grolsch 0.0% Radler citroen. Geniet ieder moment van de dag van dit alcoholvrije drankje met frisse en licht-zoete smaak.

Bestel via ah.nl

2. Wat zegt de brouwer?

Als een dik decennium geleden andere versies. De Radler 0.0% Radler als biertype hip und happening wordt, blijft Grolsch niet achter. De brouwer haakt in op de biertrend met twee Radlers: limoen en citroen. In de jaren daarna komen er alcoholvrije versies bij met dezelfde smaken. Door het gebruik van echt vruchtensap waren de Grolsch Radlers al minder zoet dan de meeste schepje bovenop, of beter gezegd, laat het achterwege. Deze Radler bevat namelijk alleen suikers die van nature al aanwezig zijn. 

 

Wat de drie Radlers gemeen hebben, is dat ze helemaal geen alcohol bevatten. ‘Grolsch gelooft in de groei van het segment alcoholvrij’, laat de Twentse Minder Zoet doet daar nog een brouwer weten. Daarom werd recent Grolsch Zomertijd 0.0% geïntroduceerd. Een lichtbitter en fruitig blond bier, met tonen van passievrucht en grapefruit. Anders dan de Radlers drink je dit bier niet op 3 graden Celsius, maar rond de 5 à 6 graden Celsius. Lekker bij pastasalades of visgerechten.

HEMELS FRIS TARWEBIER UIT DE ALPEN

1. Wat is weizen?

Nadat het Belgische witbier het pad plaveide en de consument verleidde tot een troebel en lichtgekleurd biertype, maakte het al veel oudere maar nog niet zo ontdekte Duitse Weissbier (ofwel Weizen) daar in onze contreien dankbaar gebruik van. De hoge slanke glazen met een stevige toef schuim zijn populair op de terras- of borreltafel. Bij het brouwen van een Weizen wordt tarwemout gebruikt. Het verklaart de naam; Weizen betekent tarwe. In combinatie met de speciale gist zorgt het voor een zoete, zeer lichte zure smaak met tonen van banaan en kruidnagel. Weizen wordt altijd zónder kruiderij gebrouwen, in tegenstelling tot witbier. Dát is het grootste verschil.

Benediktiner Weizen alkoholfrei

Een verfrissende, alcoholvrije en isotone dorstlesser, die extra veel vitamines bevat en zelfs 40% minder calorieen bevat dan de alcoholhoudende variant van dit bier.

Bestel via ah.nl

2. Wat moet je nog meer weten?

‘Dem himmel so nah’. De slogan is niet voor niets gekozen door deze brouwerij. Het bier wordt gemaakt in nauwe samenwerking met de benedictijner monniken van de abdij in Ettal, gelegen in de Alpen. Genieten kan ook met een alcoholvrije Benediktiner, gebrouwen volgens het aloude Reinheitsgebot, wat betekent dat er alleen water, mout, hop en gist zijn gebruikt om het bier te maken. Met name de gist geeft dit bier zijn kenmerkende smaak. Weet: een glas bevat 30 procent minder calorieën dan de variant mét alcohol. In het originele halve- literglas is Benediktiner Alkoholfrei niet alleen smakelijk, hij oogt ook als een klein feestje. Zo wil iedereen wel Der Bob zijn.

3. Wat eet je erbij?

Weisswurst, BBQ-kippetje, visspies van de grill en (salades met) frisse kazen, zoals feta, geitenkaas en ricotta.

GUINNESS IS NA HEINEKEN HET MEEST GEDRONKEN BIERMERK TER WERELD – IN 120 LANDEN!

1. Wat is stout?

Stout en de hieraan verwante bierstijl porter herken je aan hun donkere, vaak vrijwel zwarte kleur. Door de verscheidenheid aan substijlen zoals als Irish dry stout, Russian imperial stout of Baltic porter is het onderscheid tussen stout en porter niet altijd goed te maken. Het Ierse Guinness – verrassend laag in alcohol – is de bekendste brouwer van dit biertype waarin je smaaktonen van koffie, cacao en tabak kunt herkennen.

Guinness 0.0

Guinness 0,0%, een volwaardig stoutbier maar dan zonder alcohol.

Bestel via ah.nl

2. Waarom proberen?

Het diepzwarte Guinness heeft iets mysterieus. Met name de kleur schrikt sommige bierfans weleens af. Behoor je tot die categorie? Pak dan eens een blik Guinness uit het schap. En neem gelijk de 0.0-versie van deze klassieker mee. Achter die donkere kleur gaat een verrassend soepel drinkend bier schuil. De gebrande mout zorgt voor de kleur en de nodige zoetheid. Té zoet is hij zeker niet.
De alcoholvrije Guinness is feitelijk het originele bier. Door koude filtratie wordt de alcohol eruit gehaald. Een romige, zachte, rijke stout is het resultaat. O ja, stout lijkt een bier voor de wat donkerdere dagen, maar, echt, stout kan áltijd. Zeker als het een Guinness 0.0% is. Een parel in het alcoholvrije biersegment is het.

3. Wat eet je erbij?

Traditioneel: oesters. Maar Guinness 0.0% is ook lekker bij gegrilde groenten of chocoladedesserts.

NOEM DE FRIS- FRUITIGE, LICHT BITTERE FUNKY FALCON GERUST EEN MODERNE KLASSIEKER

1. Wat is pale ale?

Waar de India pale ale (IPA) vol inzet op de hopbitters, is de ‘gewone’ pale ale iets meer ingetogen. Dat maakt het bier toegankelijker voor niet-‘hopheads’. Deze Engelse stijl is echter wel wat bitterder dan de meeste biertypes en door de toevoeging van specifieke hopsoorten ook fruitiger dan bijvoorbeeld een pilsener. Pale betekent letterlijk ‘bleek’, vanwege de bleke mout waarmee het bier wordt gebrouwen. Eenmaal in het glas is pale ale koper- tot goudkleurig.

2. Hoe funky is deze pale ale?

De Funky Falcon van het Amsterdamse Two Chefs Brewing is al jaren dé hardloper van de brouwerij. Volgens mede-eigenaar Sanne Slijper lag het dus voor de hand om juist hiervan een alcoholvrije variant te introduceren. ‘We gebruiken voor 70 procent dezelfde receptuur als voor de reguliere Funky Falcon. En gebruiken een gist die geen alcohol ontwikkelt, of in ieder geval minimaal.’ Volgens Slijper is de nieuweling vooralsnog uniek in het bierschap. ‘Het is bij mijn weten de eerste alcoholvrije pale ale. Het is op veel momenten een heel goed alternatief voor onze “gewone” Funky Falcon.’ Ook deze fruitige, zacht kruidige versie vind je in blik in de schappen bij Albert Heijn.

3. Welke funky gerechten eet je bij (een alchoholarme) Funky Falcon?

Burrito, pad thai en pulled-porkburger.